Strona główna  /  Finanse firmy  /  Jednorazowa amortyzacja do 10 tys. – netto czy brutto?

Jednorazowa amortyzacja do 10 tys. – netto czy brutto?

Finanse firmy
Biuro księgowe

Limit jednorazowej amortyzacji do 10 000 zł liczy się netto dla czynnego podatnika VAT, a brutto dla podatnika zwolnionego z VAT. Wynika to z zasad ustalania wartości początkowej środka trwałego. Czynny podatnik VAT może odliczyć podatek naliczony, więc VAT nie zwiększa wartości środka trwałego. Podatnik zwolniony z VAT nie ma takiej możliwości, dlatego przyjmuje kwotę brutto.

Jednorazowa amortyzacja do 10 tys. – netto czy brutto?

Podstawę stanowi wartość początkowa środka trwałego. Zgodnie z art. 22f ust. 3 ustawy o PIT, jeżeli nie przekracza ona 10 000 zł, podatnik może dokonać jednorazowego odpisu amortyzacyjnego w miesiącu oddania składnika do używania albo w miesiącu następnym.

Przykładowo, faktura na 12 300 zł brutto przy stawce 23% zawiera 10 000 zł netto i 2 300 zł VAT. Dla czynnego podatnika VAT wartość początkowa wynosi co do zasady 10 000 zł. Dla podatnika zwolnionego z VAT wartością początkową będzie 12 300 zł brutto, ponieważ podatek zwiększa koszt zakupu.

Najważniejsze rozróżnienie przedstawia tabela:

Status podatnika VAT Podstawa limitu 10 000 zł
Czynny podatnik VAT Kwota netto
Podatnik zwolniony z VAT Kwota brutto

Podstawą prawną jest art. 22f ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Przepis odnosi limit do wartości początkowej środka trwałego, a sposób jej ustalenia zależy między innymi od prawa do odliczenia VAT.

Kiedy zakup jest środkiem trwałym?

Zasada netto albo brutto ma znaczenie dopiero wtedy, gdy kupiony składnik spełnia warunki uznania go za środek trwały. W praktyce powinien być:

  • przeznaczony do wykorzystania na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej albo oddany w najem lub dzierżawę;
  • kompletny i zdatny do użytku w dniu przyjęcia do używania;
  • przewidziany do używania przez okres dłuższy niż rok;
  • wprowadzony do ewidencji środków trwałych, jeśli podatnik rozlicza go jako środek trwały.

Jeżeli wartość początkowa takiego składnika mieści się w limicie, jednorazowy odpis można ująć w kosztach w miesiącu oddania go do używania lub w miesiącu następnym. Błąd polegający na przyjęciu kwoty brutto przez czynnego podatnika VAT może spowodować nieprawidłowe ustalenie wartości początkowej.


Treść ma charakter informacyjny i nie zastępuje indywidualnej porady doradcy podatkowego.

Redakcja liderzyrynku.pl

Liderzy Rynku to poradnik dla osób, które zakładają i rozwijają firmę. Wyjaśniamy, jak wybrać formę prawną, zarejestrować działalność i uporządkować procesy w firmie. Podpowiadamy, jak budować strategię i marketing, zarządzać finansami oraz zatrudniać i prowadzić zespół. Stawiamy na praktyczne wskazówki, które pomagają podejmować lepsze decyzje biznesowe.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?