Lokalna pasieka jako przykład własnej małej firmy

Miód od pszczelarza – zapotrzebowanie na zdrowie

Szukasz pomysłu na biznes, który byłby nie tylko dochodowy, lecz zarazem pozwolił Ci realizować misję społeczną? Postaw zatem na ekologiczne przedsięwzięcie w postaci prowadzenia małej, lokalnej pasieki. Zdrowe odżywianie jest dzisiaj modne, dlatego bez problemu znajdziesz popyt na naturalny miód – zwłaszcza, jeżeli zdecydujesz się na sprzedaż online. Jest to produkt o znacznie większych wartościach odżywczych w porównaniu do sztucznego miodu sklepowego. Dowiedz się zatem, o czym musisz pamiętać przed założeniem własnej pasieki.

Miej na uwadze rozporządzenie unijne

miód od pszczelarza 2Rozporządzenie Komisji Europejskiej jasno precyzuje warunki, jakie powinien spełnić właściciel pasieki produkującej naturalny miód. W pierwszej kolejności należy wybrać lokalizację uli. Nie mogą one znajdować się w niedalekiej odległości od zakładów przemysłowych, palarni, elektrowni, dróg szybkiego ruchu i autostrad, a także wysypisk śmieci. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem jest założenie lokalnej pasieki na wsi. Zanim będzie można rozpocząć taki biznes, konieczne jest najpierw przejście rocznego okresu przejściowego.

Warto również pamiętać o tym, że rośliny przeznaczone do zapylania przez pszczoły nie mogą być pryskane za pomocą pestycydów i innych środków owadobójczych. Nie można także stosować środków roztoczobójczych. Rozporządzenie unijne zabrania jednocześnie podawania pszczołom antybiotyków oraz karmienia ich innym pokarmem niż ekologiczny. Ule powinny natomiast być zbudowane jedynie z naturalnych tworzyw, takich jak słoma czy drewno. Zabronione jest stosowanie klejów i toksycznych farb. Pszczelarze produkujący naturalny miód z pasieki są ponadto zobowiązani do przestrzegania higieny, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia miodu jakimikolwiek substancjami.

Obowiązki ewidencyjne ciążące na właścicielu lokalnej pasieki

Właściciel pasieki wytwarzającej naturalny miód jest poza tym zobowiązany do tego, aby prowadzić ciągłą ewidencję sprzedaży oraz wykonywanych prac. Musi pamiętać zarazem o etykietowaniu każdego słoika, przekazując klientom informacje odnośnie daty rozlewu miodu, jego wartości odżywczych, warunków przechowywania, daty przydatności do spożycia, a także miejsca pochodzenia produktu. W składzie naturalnego miodu nie mogą się znajdować jakiekolwiek konserwanty, sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku.

 Koszty i prognozowane zyski ze sprzedaży naturalnego miodu

miód z pasieki pszczelarzaPomysł o prowadzeniu lokalnej pasieki zwykle rodzi się z pasji, jednak nie można zapomnieć o kalkulacjach ekonomicznych. Jeżeli znajdziesz już odpowiednią lokalizację, staniesz następnie przed koniecznością zakupu rodzin pszczelich, uli, filtrów, ramek, kombinezonu pszczelarza, słoików etc. Początkowe koszty zwykle kształtują się w granicach 7-8 tysięcy złotych. Mogą one oczywiście wzrosnąć, w zależności od wybranej formy promocji w pierwszych miesiącach prowadzenia takiego biznesu.

Koszty będą wyższe w przypadku decyzji o poszerzeniu sprzedaży tradycyjnej na terenie pasieki o sprzedaż online za pośrednictwem sklepu internetowego. Średnie zyski osiągane przez pszczelarzy z małych pasiek sięgają około 5 tysięcy złotych. Nie zawsze są one niestety stałe i przewidywalne. Spadek przychodów może mieć miejsce zwłaszcza z powodu występowania anomalii pogodowych.

Chcesz poznać przykład firmy pszczelarskiej produkującej naturalny miód? Odwiedź zatem w tym celu stronę http://api-inhalacje.pl/ i zapoznaj się z pełną ofertą produktów, a także stosowanymi przez tę pasiekę metodami sprzedaży naturalnego miodu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *